Miljösmart kontor

Gör ditt kontor grönare och gör en insats för både miljön och ditt företags ekonomi. Här har vi samlat några tips till dig som vill bli mer miljösmart.

I vissa av våra lokaler styrs temperaturen centralt, men för dig som sitter i en lokal med egen temperaturreglering har vi några tips:
Fundera över hur varmt eller kallt ni verkligen måste ha det. Att sänka temperaturen en grad minskar energiförbrukningen med hela fem procent.
Att minska ventilationen när ingen är på kontoret, så kallad närvarostyrning, bidrar också till att effektivisera fastighetens energiförbrukning.
Nedfällda solskydd gör att mindre värme försvinner ut genom fönstret.

Släcka lampan när du går hem för dagen och spara massvis av energi. En rörelsestyrd timer kan hjälpa.
Att byta till mer energieffektiv belysning, som LED-lampor, är både kostnadseffektivt och mindre energikrävande.

Datorer, skrivare och annan utrustning drar mycket energi även när de är i viloläge. Stäng av maskinerna – och även datorskärmen – när du går hem.
Tänk på att nya maskiner drar mindre ström än gamla samt att en rengöring av maskinens fläktar kan minska energiåtgången.

Ta en extra funderare på om du verkligen behöver skriva ut det där papperet. Många gånger skriver vi ut saker som lika lätt kan läsas på skärmen. När du väl måste skriva ut; gör det på båda sidorna av papperet.

Välj ekologiskt och rättvisemärkt. Speciellt när det gäller kaffe, mjölk och frukt, varor som i många fall konsumeras i ganska stor omfattning på våra arbetsplatser.
Miljömärkta papper, rengöringsmedel, datorer och möbler gör stor skillnad för miljön.

Samordna inköp av exempelvis kaffe, rengöringsmedel och kontorsmaterial för att minska antalet transporter och därmed koldioxidutsläppen.
Gå, cykla eller res kollektivt till jobbet för att minska utsläppen.
Telefonkonferenser kan ofta ersätta fysiska möten, men om du måste resa; välj tåg i stället för flyg.

En droppande kran kan göra av med tusentals liter vatten på ett år. Läckande varmvatten påverkar även energiförbrukningen.
Snålspolande toaletter är också ett sätt att reducera vattenförbrukningen ordentligt.

Återanvänd och återvinn det som går. På så sätt sparar vi naturresurser och minskar miljöfarliga utsläpp.

Kontakt

Urban Simander

Urban Simander Fastighetsutvecklare

Sökord

Fastighetsförvaltning, infrastrukturförvaltare, fastighetsutveckling, underhåll, brandskydd, uthyrning, projekt